Skip to main content

 

 

VLAAMSE LEERSTOEL TOPSPORT SPORTPSYCHOLOGIE

Inleiding

Psychologische kenmerken van atleten en het gebruik van mentale vaardigheden zijn essentieel om het hoogste niveau van prestatie te bereiken en te behouden. Trainers (ondersteund door sportpsychologen) kunnen via doelgerichte en kwaliteitsvolle training de ontwikkeling en het gebruik van deze mentale vaardigheden bij hun atleten versterken. Er is dan ook een groeiende nood aan wetenschappelijk onderzoek naar de trainings- en begeleidingstechnieken die trainers dagdagelijks kunnen gebruiken om hun atleten op een meer efficiënte en effectieve wijze te begeleiden in de ontwikkeling en het gebruik van hun mentale vaardigheden.

Doelstellingen

De Vlaamse leerstoel topsport sportpsychologie doet onderzoek naar de ontwikkeling en het gebruik van vier vernieuwende trainings- en begeleidingstechnieken, gerelateerd aan cognitive readiness, deliberate practice, biofeedback en resilience. Het doel is om deze trainings- en begeleidingstechnieken te ontwikkelen zodat trainers ze zelf kunnen gebruiken en integreren binnen hun dagelijkse werking, om de ontwikkeling en het gebruik van mentale vaardigheden in hun atleten te optimaliseren. Deze studie gebeurt in samenwerking met en wordt geëvalueerd binnen vijf Vlaamse topsportfederaties.

Schenker

Sport Vlaanderen

Periode

2014-2017

Titularis: Prof. Dr. Paul Wylleman

Paul Wylleman is gewoon hoogleraar en docent sportpsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Tevens is hij voorzitter van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen (BESW), hoofd van de onderzoeksgroep Sportpsychologie- en Mentale Begeleiding (SPMB) en hoofd van de dienst topsport en studie.

Zijn onderzoek richt zich op interpersoonlijke relaties binnen competitiesport, holistische carrière ontwikkeling van talentvolle, elite en voormalige elite atleten, educatie en consulting in toegepaste sportpsychologie en ontwikkeling van mentale vaardigheden binnen een high performance context.

Als sportpsycholoog werkte Paul Wylleman samen met verscheidene Vlaamse topsportfederaties en heeft hij ervaring in het begeleiden van teams en individuele atleten op elite en olympische niveau. Sinds  2013 is hij aangesteld als expert prestatiegedrag voor het NOC*NSF waarbij hij TeamNL voorbereidde en begeleidde tijdens de Olympische Spelen in Rio (2016).

Sport Vlaanderen

 

Further information

Coordinator: 

Prof. Dr. Paul Wylleman
 

SPMB Paul